Wednesday, November 4, 2015

Smotra čitalaštva ,,Čitalići 2016“ za decu u dijaspori

Autorski tim Čitalića i ove godine organizuje smotru čitalaštva za dijasporu pod nazivom ,,Čitalići Slovca“.

Ko može da učestvuje ?
Mogu da učestvuju sva deca uzrasta od 6 do 14 godina koja uče srpski jezik u inostranstvu u nekoj od škola ili radionica srpskog jezika ili uče srpski jezik u inostranstvu kao maternji jezik pri osnovnoj školi koju pohađaju.

Kako može da se učestvuje?
U saradnji sa nastavnikom srpskog jezika, učenici odaberu jednu pesmu ili tekst iz jednog književnog dela (knjige) sa sajta: http://www.childrenslibrary.org/icdl/AuthorList?lang=Serbian&ilangcode=en&ilang=English

U zavisnosti od nivoa poznavanja srpskog jezika, učenici mogu da učestvuju u jednoj od dve grupe:
  • Osnovni nivo poznavanja srpskog jezika
Deca sa osnovnim znanjem srpskog jezika prave slikovni rečnik tako što odaberu do 10 reči iz pesme (teksta) i ilustruju ih.
  • Napredni nivo poznavanja srpskog jezika
Deca sa naprednim znanjem srpskog jezika prave slikovnicu od najviše pet strana (uvod, zaplet, vrhunac, peripetija, rasplet) odabrane pesme (teksta). U dnu svake stranice se doda kratak opis (latinicom ili ćirilicom) od najmanje jedne rečenice.

Radovi mogu da se prave uz pomoć nastavnika srpskog jezika.

Kako i kad se šalju radovi?
Za učestvovanje na smotri, potrebno je da nastavnici srpskog jezika za svakog učesnika:
  1. Stranice dnevnika skeniraju ili fotografišu, učitaju slike u neki besplatni alat tipa http://www.photosnack.com/ ili  http://slide.ly/ i sl.;
  2. Dostave link na imejl koordinatora slovceblog@gmail.com najkasnije do 2.4.2016. godine sa potpunim podacima autora (ime i prezime, škola/radionica, razred, imejl, ime mentora koji garantuje za autentičnost rada, imejl mentora);
  3. Uz link dostave i potpuno popunjenu skeniranu Izjavu o autoru (može se preuzeti ovde).


Svaka škola/radionica može da pošalje najviše 10 radova po kategoriji (osnovni i napredni nivo poznavanja jezika).

Selekcija radova i nagrađivanje
Komisija sastavljena od nastavnica srpskog jezika: Lidija Novakovic (Holandija), Ana Sebešćen (Švedska), Dragana Mijatović Jovanović (Holandija) će pregledati radove do 16. 04. 2016. godine.
Tri najbolja rada u svakoj grupi biće proglašena do 01. 05. 2016. i objavljena na sajtovima blog Slovce, ,,Čitalići 2016“ i u zborniku radova ,,Čitalići 2016“. Ovi radovi će biti nagrađeni poklonima i diplomama, koji će biti poslati na adresu škole.

Informacije

Više informacija se može dobiti putem imejla: slovceblog@gmail.com.

1 comment:

  1. Redovno pratim tvoje postove. Dosta sam naucila srpski jezik. Ako zelis da procitas neku knjigu a nemas gde da ga procitas, poseti moj blogi i napisi koju bi si knjigu volela da vidis i da citas na mom blogu. Izvini sto pisem sa anonimnog.

    --------------------------------------------------------------------------->najednommestu1.blogspot.com

    ReplyDelete