Tuesday, January 31, 2012

Srpski jezik - knjige za decu u dijaspori

Srpski jezik nije jednostavan za učenje prvenstveno zbog kompleksne gramatike. Nedostatak dobre literature za decu iz dijaspore otežava situaciju. Na forumima se povremeno pojavljuju pitanja gde se mogu naći knjige za učenje srpskog jezika za decu u dijspori i kako deca uopšte mogu da nauče srpski. Na žalost ponekad se kao odgovor pojavljuje komentar da treba samo pričati srpski sa decom. To, svakako, nije dovoljno i ne može da zameni pisanu reč.

Obrazovni materijal koji se nalazi na ovom sajtu - Slovce (vidi deo Download [6-9]) je koncipiran tako da pomogne deci iz dijaspore sa savladaju srpski jezik. U test fazi je primećeno da je ovaj materijal zanimljiv deci zbog svoje raznovrsnosti i savremenih tema, a može se koristiti uz minimalnu pomoć roditelja i nastavnika. Takodje može da se koristiti i kao dopuna knjigama ,,Udžbenici za dijasporu” koje je Ministarstvo za veru i dijasporu Republike Srbije u decembru 2011. godine postavilo na svoj sajt (http://www.mzd.gov.rs/cyr/default.aspx).

Novo (2013): Gornji link ne radi više. Novi link je dat u poruci Udžbenici za dijasporu za osnovce od 1.- 8. razreda.

3 comments:

  1. Portal www.srpskijezik.rs je namenjen svima onima koji žele da nauče gramatiku srpskog jezika, da dopune svoje znanje i provežbaju naučeno gradivo kroz naše testove.

    Naši profesori su uvek spremni da Vam odogovore na sva pitanja u vezi sa gramatikom i pravopisom srpskog jezika u sekciji pitajte profesora.

    ReplyDelete
  2. Многи срби се буне што не пишете ћирилицом, то је србско писмо. Траже књиге за децу писана ћирилицим?! Мораћете се прилагодити или ће да се направи други сајт.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na Vašoj poruci, iako je puna gramatičkih grešaka. Sajt je namerno pisan latinicom, jer je namenjen ljudima koji tek uče srpski jezik i nemaju prilike da ga vežbaju ako nisu upoznati sa ćirilicom. Knjiga i udžbenika na ćirilici ima u izobilju da se kupe u Srbiji ili naruče preko interneta. Ovaj sajt pomaže ljudima koji žele da se upoznaju sa oba pisma i napravljen je na osnovu višedecenijskog iskustva nastavnika u dijaspori.
      Da ste bolje pogledali sajt, videli biste da se u materijalu za učenje postepeno uvodi i vežba i ćirilica. Akcenat celog sajta je da se promoviše srpski jezik i pomogne svima koji su željni da ga nauče ili predaju srpski jezik strancima, a nedostaje im materijal. Nije ideja da se eliminišu i obeshrabre osobe koje ne znaju ćirilicu. Rasprava o ćirilici i latinici može da ide u nedodgled i u to ne želim da zalazim. Pošto oba pisma postoje u srpskom jeziku i to čini taj jezik izuzetnim, zašto ne olakšati početnicima?

      Delete