Wednesday, August 21, 2013

Акција промовисања књиге и читања ,,Читалићи 2013''


Међушколску акцију промовисања књиге и читања ,,Читалићи'' покренуо је Актив школских библиотекара Општине Алексинац у сарадњи са Градском библиотеком ,,Вук Караџић'' – Алексинац. Координатор целог подухвата Маја Радоман Цветићанин успела је да за своју идеју промовисања књиге и читања окупи десет школа из четири општине, али и подршку градских библиотека, медијских кућа, много наставника, учитеља, деце и родитеља
.
Идеја је да деца читају књиге по сопственом избору и да своје утиске уписују у Читалачке дневнике, који су својеврстан доказ њихове креативности, труда, усресређености на књигу и читање. Тим дневницима се квалификују за такмичење у две категорије – креативци, они који имају најлепше, нејнеобичније, најоригиналније дневнике читања, и маратонци, они који прочитају највише књига.

Посебна категорија читаоци кликераши окупила је оне који су читали наслове унапред договорене за све учеснике по разредима, касније одговарали на питања која су припремали њихови учитељи и наставници, а библиотекари их прегледали и груписали у јединствен тест.

Све школе пријављене за учествовање одабрале су најбоље кликераше, креативце и маратонце, који су од Градске библиотеке ,,Вук Караџић'' – Алексинац добили значке, а од својих школа (ОШ,,Десанка Максимовић'' – Катун, ОШ,,Стојан Живковић Столе'' – Трњане, ОШ ,,Јован Јовановић Змај'' – Ал. Рудник, ОШ ,,Аца Синадиновић'' – Лоћика, ОШ,,Вожд Карађорђе'' – Алексинац, ОШ,,Љупће Николић'' – Алексинац, ОШ,,Војвода Пријезда'' – Сталаћ, ОШ ,,Доситеј Обрадовић'' – Ћићевац, ОШ,,Вук Караџић'' – Житковац, ОШ ,,Димитрије Тодоровић Каплар'' – Књажевац, ОШ ,,Десанка Максимовић'' – Зајечар) књиге, док су сви учесници – и ученици, и наставници, учитељи, стручни сарадници добили захвалнице за учесвовање у великој акцији читања ,,Читалићи 2013'', која је имала циљ промовисање књиге и сасвим га остварила.

Помоћ донатора била је неопхдна, јер су библиотечки фондови школских библиотека у Србији углавном застарели и неинтересантни савременом младом читаоци, тако да су се поједини издавачи (Klett, Креативни центар, Лагуна, Едука) одазвали позиву координатора пројекта и поклонили 100 књига школским библиотекама из својих едиција за децу и младе.

Завршну манифестацију организовала је Градска библиотека ,,Вук Караџић'' – Алексинац, алу су и све школе организовале својеврсне празнике књиге у својим просторијама.

На прагу смо Читалића 2014. ојачани радошћу деце учесника и њихових родитеља, али са још већом одговрношћу да сви учесници, којих ће по најавама бити у већем броју, буду задовољни. Проблеми су, на жалост, исти – потребно је обновити фондове школских библиотека новим књигама и потребни су нам донатори који би нам омогућили куповину значака или беџева за све учеснике у акцији.

Све информације за заинтересоване старе и нове нове учеснике у Акцији ,,Читалићи 2014'', али и за све који су вољни да нам помогну у реализацији акције, могу се добити путем мејла srpskilako@hotmail.rs.

No comments:

Post a Comment