Tuesday, September 25, 2012

Receptići (Srpska verzija)

Receptići su zbirka jednostavnih recepata jela koja deca u Srbiji rado jedu. Zbirka je napisana na dva jezika: srpskom i engleskom. Podeljena je u dva dela: u prvom delu su recepti za slana jela, a u drugom recepti za dezerte.

Koncept
Recepti su jednostavni. Neki originalni recepti su pojednostavljeni kako bi deca mogla uz malu pomoć odraslih da ih prave.

Asistencija odraslih
Pomoć odraslih je potrebna pri odmeravanju sastojaka i zbog toga sto se radi o kuvanju, pečenju, prženju, sečenju, što deca nikako ne bi smela sama ili bez nadzora da rade. Lepa strana svega je što se pri pripremanju hrane deca provode vreme na drugačiji i zanimljiv način sa rodteljima, bakama, dedama, tetkama itd.

Uzrast
Ova zbirka recepata je svrstana u katerogiju Download [9+]. Granica, naravno, nije oštra. To je samo indikacija s obzirom da deca moraju da poseduju odredjenu motoriku za kuvanje.

Kome je namenjena zbirka?
Receptići su namenjeni svima koji žele da se na lep način zabave i naprave nešto jednostavno, brzo, ukusno i zdravo.

Osim dece, ovu zbirku recepata mogu da koriste i odrasli da se podsete nekih starih recepata, a i stranci koji žele da pripreme neko novo, neuobičajeno jelo. Zbog toga su recepti i prevedeni na engleski jezik.

Nastavnici mogu ovu zbirku da koriste kao deo domaćeg zadatka da zadaju učenicima da naprave neko od jela kod kuće i da podele sa drugarima u školi. Takodje, mogu da zadaju deci zadatak da napišu svoj omiljeni recept.

Pored toga, možete odštamapti zbirku na nekom kvalitetnom papiru i na primer plastificirati korice ili saviti u neku lepu mapu ili fasciklu i napraviti na taj način originalni poklon.

Veza sa jezikom
Na prvi pogled se ne čini da ova zbirka ima veze sa jezikom, ali veza je prisutna i korisna. Koristeći recepte, uče se pojmovi vezani za kuhinju. Pored toga uče se i osnove merenja. Dakle, zbirka ima i obrazovni karakter.

Poreklo recepata
U podnaslovu zbirke ne stoji ‘srpska tradicionalna jela’ već ‘jednostavna jela omiljena kod dece u Srbiji’ zato što je zbog velikog viševekovnog uticaja raznih naroda na području današnje Srbije vrlo teško za neka jela razlučiti da li su tipična srpska. Ideja ove zbirke je bila da se na jednom mestu nadju recepati sa tog podneblja, koja su omiljena kod dece i da se približe onima koji nisu odrasli tamo. Naravno, ostavljen je i prostor da dopišete neke svoje recepte i da ih na taj način otmete od zaborava. 



Napomena
Autorka NE SNOSI nikakvu odgovornost za bilo kakve povrede nastale pri pripremanju jela iz ove zbirke recepata.

No comments:

Post a Comment